Tarina

Oleana Symbol Tagline Red RGB

Norjalainen neuleyritys Oleana on perustettu 1992. Yritys on alusta alkaen kulkenut omia polkujaan.

Aikana jolloin lähes koko tekstiiliteollisuus oli siirretty halpatuotantomaihin, kolme tulisielua uskalsivat perustaa uuden tekstiilitehtaan Norjaan. He halusivat ryhtyä valmistamaan maailman hienoimpia neuleita kotimaassa sekä luoda uusia työpaikkoja ja vaalia perinteitä. Kun monet ajattelevat samalla tavalla, avautuu mahdollisuuksia niille jotka ajattelevat toisin. Meidän tulee valmistaa vähemmän mutta kauniimpia vaatteita.”

Kilpailuvalttina design

Oleanan valttikortti on design ”Huippudesign ei ole kompromissien tulos, se on enemmänkin taidetta – hienoja materiaaleja ja huolella viimeisteltyjä yksityiskohtia.”  

Oleanan suunnittelija Solveig Hisdal  on Norjan arvostetuimpia tekstiilitaiteilijoita, ja on mm. voittanut Jacob Prisen sekä Award for Design Exellence-palkinnon jopa kuudesti. Inspiraationsa hän saattaa löytää vaikkapa Bergenin museoiden vaatekokoelmista tai vanhoista kaakeleista Istanbulista – mutta vaikka lähtökohta on kansantaiteessa on lopputlos aina uuden ja modernin näköinen. Hisdalin kädenjälki on tunnistettavissa hänen kauniissa kukkaornamenteissaan ja upeissa väriyhdistelmissään.

Slow Clothes

Oleanan neuleiden materiaali on silkki/villa-sekoitus tai alpakka. Korkean laadun ja monien yksityiskohtien lisäksi ajattomuus on Oleanalle tunnusomaista ja mallit pysyvät tuotannossa vuosikausia, vaikka joka vuosi tulee myös uutta. Osia voi hyvin yhdistellä toisiinsa ja erilaisia kokonaisuuksia on helppo rakentaa. Oleana valmistaa myös silkkihameita ja -asusteita jotka ovat upeita neuleisiin yhdistettynä. Toisaalta Oleana ja farkut on arjen luksusta! Monikäyttöinen, laadukas ja kaunis vaate on ekologisesti ja eettisesti hyvä valinta.

Fair Made

Oleanan vaatteet valmistetaan 100% omalla tehtaalla Ytre Arnassa Bergenin lähellä. Historiallisessa rakennuksessa vuonon rannalla on ollut tekstiiliteollisuutta vuodesta 1846. Tehdas on avoinna yleisölle.

Myös työnantajana Oleana kulkee omaa tietään: Lähtökohtana on että ihmisellä on halu tehdä työtä ja että työyhteisö täyttää monet sosiaaliset tarpeemme. Oleana luottaa henkilökuntaansa, eikä tehtaalla ei tunneta kellokorttia. Kerran vuodessa tehdas suljetaan yhteisen matkan ajaksi – tämä on yhtiön joululahja työntekijöille. Lisäksi 30% yrityksen voitosta jaetaan solidaarisesti kaikkien työntekijöiden kesken joka vuosi.

Michelle Obamakin käyttää Oleanaa

Kun Barack ja Michelle  Obamavierailivat Norjassa Nobelin Rauhanpalkinnon jaon yhteydessä 2009, oli hotelli järjestänyt Norjalaista designia heidän nähtäväkseen. Joukossa oli myös yksi Oleananeule. Michelle Obama ihastui, halusi nähdä lisää ja osti lopulta neljä kappaletta mukaansa Valkoiseen Taloon. Seuraavana päivänä kaikissa lehdissä kirjoitettiin että maailman uusi muoti-ikoni oli ostanut Norjalaista Oleanaa.

Tänä päivänä yhä useampi kuluttaja arvostaa ekologisuutta, lähituotettua ja reilua kauppaa. Oleana oli tässä suhteessa edelläkävijä yli 20 vuotta sitten.

Lue lisää…

På svenska: story

Läs mer…

 

 

Oleana; fra drøm til eventyrlig virkelighet 

Muutamia kirjan tarinoita…

www.kompaniet.fi

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s